0 Tips Memilih Web Hosting



Joherujo : Dalam dunia internet, hostin memegang peran yang penting berkenaan dengan kecepatan dan juga kemudahan akses suatu website.

Web Hosting
Umumnya di Indonesia, kita mengenal istilah hosting dengan Server Indonesia atau biasa disebut dengan IIX dan juga server US, meskipun ada server-server lain yang biasa digunakan oleh penyedia jasa layanan web hosting ini.

Ada kelebihan ataupun kekurangan dari sisi kedua jenis server tersebut, jadi sebaiknya kita memahami sebelum menentukan mau menggunakan jenis/lokasi hosting yang mana?

Hosting Server US
Seperti namanya, hosting server ini berada di US, biasanya memiliki kelebihan dan kekurangan sebagai berikut :
Kelebihan 

  • Cepat diakses dari mana saja karena US adalah simpul dari internet dunia Pengiriman maupun penerimaan e-mail sangat lancar karena routing ke mail server – mail server besar seperti Yahoo, Hotmail, Gmail, dan lain – lain cukup pendek 
  • Mudah diakses oleh website – website crawler seperti Google, Yahoo, MSN, dan lain – lain 
  • Kekurangan 
  • Kecepatan aksesnya dari dalam negeri (Indonesia) kalah jika dibandingkan dengan server yang berlokasi di Indonesia karena jauhnya jarak yang berimbas pada lama waktu untuk mengaksesnya.


Hosting Server Indonesia (IIX)
Kelebihan :

  • Umumnya sangat cepat diakses dari dalam negeri (Indonesia) karena routingnya pendek 
  • Tidak terpengaruh oleh kondisi konektivitas internasional dari ISP Indonesia yang digunakan pelanggan 

Kekurangan

  • Bandwidth internasionalnya relatif lebih kecil sehingga pengiriman e-mail dengan attachmen – attachment besar ke arah mail server di luar seperti Yahoo, Hotmail, Gmail, dan lain – lain sering ter-delay 


Jadi kita harus memahami dulu sebelum menentukan mau menggunakan server hosting yang mana?

Pertimbangannya adalah jika web kita ditargetkan untuk diakses dari dalam negeri atau wilayah yang berdekatan dengan Indonesia, maka sebaiknya menggunakan Hosting Server Indonesia (IIX), tetapi jika target pengakses website kita adalah Internasional (Amerika, Eropa, Afrika) dan juga termasuk Asia yang jauh dari Indonesia, maka sebaiknya memilih untuk menggunakan Hosting Server US.
[Read More...]


0 Ubuntu Phone Experience



Joherujo : Ubuntu on phone, now ready for the mobile phone industry. Yup.. ubuntu runing on smartphone :)

Feature complete
Run all of your favourite apps from the launcher and swipe effortlessly between them using Ubuntu’s magic edges. Use the home scope to search phone and web, and keep your life and content organised with the brilliance of the Ubuntu’s scopes.
Ubuntu phone running the gallery app

Ready for your phone
With all-native core apps and no Java overhead, Ubuntu runs well on entry-level smartphones — yet it uses the same drivers as Android. So now it’s easy to bring a better experience to customers all over the world.
Two Ubuntu phones side by side

All developers need
Create gorgeous native apps or lightweight HTML5 apps easily, with our SDK. Repurpose web apps fast, so they look and work like their native cousins. With one OS for all form factors, one app can have interfaces for phone and desktop in just one upload.
Collection of top apps available on Ubuntu phone
Complete Report
[Read More...]


0 Super Internet Indosat, Seberapa Dahsyatnya?



Joherujo : Lagi explore paket internet mobile nih. Kemarin sempet puas dengan performa bolt super 4g, tapi sekitar dua bulan belakang performanya jauh menurun hingga titik terendah yang saya rasakan.

Udah ngadu ke operator dan mendapat tanggapan tapi hasilnya masih juga parah. Bahkan ada temen yang mengeluhkan performanya juga untuk wilayah rawasari. Hiks.. apa emang harus seperti kutu loncat sih untuk mencari layanan internet terbaik dengan harga yang tentunya merakyat?

Wkwkwk.. gak tahu ini kebetulan atau apalah, tetapi kemarin waktu melakukan perjalanan luar kota, saya sempat melirik kesebuah banner raksasa dipinggiran jalan protokol Jakarta yang memampang layanan internet mobile dari salah satu operator di Indonesia, Indosat.

Begini nih kontent dari baner tersebut :
Duh jadi promosi nih. Indosat gimana?

Pertama kali melihat baner tersebut, dalam benak saya adalah rasa penasaran ingin mencobanya.

Artinya? Artinya adalah saya akan mencoba untuk menggunakan layanan internet dari indosat ini. Kapan? Kapan ya? Nantilah jika saya telah kembali ke Jakarta :)

Kenapa? Karena saya menggunakan layanan internet tersebut di area Jakarta, Itu aja sih. Tapi untuk temen-temen yang ingin mencobanya, silahkan daftarkan diri sekarang juga.

Syukur-syukur kasih report kesaya tentang performa super internet ini. Oh ya nantinya untuk parameter setingnya bisa menggunakan :

Parameter Setting Profile Internet
Dial number
:
*99#
Username
:
kosongkan
Password
:
kosongkan
APN
:
indosatgprs

Tapi sebelumnya daftarkan dulu layanan yang mau kita gunakan. Ok? Yang ini nih :

Ketik *123# pilih Super Internet
Atau via sms dengan mengetik Quota 39K  untuk 8GB dan lengkapnya bisa cek di Super Internet Indosat
[Read More...]


0 Drupal : Solusi Fatal error: Allowed memory size of 37748736 bytes exhausted (tried to allocate 372159 bytes)



Joherujo : Maksud hati ingin belajar drupal tapi berhadapan dengan Fatal error! Duh.. pernahkah mengalami itu? Atau mungkin saat ini sedang menghadapi si Fatal error: Allowed memory size of 37748736 bytes exhausted (tried to allocate 372159 bytes itu?

Kenapa sih masalah itu  muncul? Sepertinya masalah  ini muncul berhubungan dengan memory yang dibutuhkan drupal dan atau webserver tidak terpenuhi. Masalah fatal error ini bisa muncul saat installasi ataupun saat kita selesai menginstall modul.

Lalu bagaimana caranya untuk mengatasi masalah ini?
Caranya adalah dengan mengedit file php.ini (/etc/php5/apache2/php.ini) dengan akses root, kemudian cari dan editlah :

memory_limit = 16M menjadi 32M atau lebih
Biasanya cara tersebut sudah bisa untuk menyelesaikan masalah Fatal Error tadi. Jangan lupa di restart service webserverya.

Jika masalahnya belum teratasi, cobalah untuk mengedit settings.php di direktory drupalnya (sites/default/settings.php) dan cari :
ini_set('memory_limit', '16M') ganti dengan nilai yang lebih besar.

Semoga cara tersebut bisa mengatasi Fatal Error : Allowed memory size..
[Read More...]


0 Sekilas Tentang Repo UGM



Joherujo : Apakah pernah mendengar tentang Repo UGM? Atau baru mendengar kata itu? Gak masalah!

Hehe.. ya emang gak masalah, tetapi sebaiknya coba memahami apa dibalik nama Repo UGM tersebut, sehingga nantinya akan tahu apa yang dimaksud dengan Repo UGM.

Repo UGM

Repo UGM adalah mirror Linux dan FOSS (Free Open Source Software) yang dikelola oleh Universitas Gadjah Mada, untuk digunakan bagi komunitas pengguna Perangkat Lunak Bebas dan Open Source di Indonesia khususnya wilayah Jogja.

Selain itu, Repo UGM merupakan realisasi dari program UGOS (UGM Goes Open Source) yang bertujuan memberikan kemudahan terhadap instalasi Perangkat Lunak Bebas dan Open Source di lingkungan UGM khususnya wilayah Jogja dan sekitarnya.

Nah sudah lebih ngerti apa itu Repo UGM kan? Oia, tim Repo UGM juga memberikan panduan untuk pelatihan dan migrasi.

Tim UGOS juga mengerjakan beberapa panduan yang digunakan untuk pelatihan maupun dalam proses migrasi di lingkungan UGM. Panduan tersebut bisa andadownload di Repo UGM.

Sebenarnya banyak hal yang terkait dengan Repo UGM ini, jadi akan lebih baik lagi jika ingin lebih mengenal dan mengetahui lebih lanjut, silahkan untuk mengunungi official website-nya disini.
[Read More...]


0 Wow : "Ubuntu and open source help the City of Munich save millions"



Joherujo : How can Ubuntu and open source help Munich save mllions? The story start at 2001...

Challenge

Munich is the third-largest city in Germany, with approximately 1.5 million inhabitants. The local governing body employs more than 33,000 people – 16,000 of whom use PCs as part of their daily roles. Those computers are located at different sites and their users have widely differing needs. In 2001, there were 22 organisational units, each of which controlled its own IT resources. Client software versions, patch management, shared directories and user permission policies varied across the organisation.
With Windows NT approaching its end-of-life deadline and Windows XP due to follow, an alternative was needed to the enforced cycle of large-scale software upgrades; an alternative that could satisfy the city’s myriad requirements:
  • Wide range of applications
  • Interoperability with other platforms
  • Regularly updated hardware support
  • Low management overhead
  • Freedom from vendor lock-in.

Considerations

Open source software was not necessarily an obvious choice. Much of the city’s software infrastructure used Microsoft technologies, from Microsoft Office macros written in Visual Basic, to applications that relied on the Windows operating system. There was no doubt that in the short term, it would have been easier for the City of Munich to remain with Microsoft, but after extensive research and consideration of both the short term and long term effects, the decision was made to pursue an open source solution. The question then became about which specific technologies to adopt.
Due in part to the complexity mentioned above, it soon became clear that this would not be a simple desktop migration. This was to be a re-organisation of the city’s entire IT infrastructure.
The ensuing “LiMux” project would span many years and nothing like it had been undertaken before. There was no best practice or precedent and the solution would need to evolve as the project progressed. With so much public money at stake, it was vital that stakeholder commitment was secured and maintained – especially as the eyes of the technology world were watching. Seeing the project as a potential catalyst for more similar migrations, Microsoft lobbied hard to derail it. At one point, CEO Steve Ballmer cut short a holiday to fly to Munich and meet with the mayor in person.

Solution

The first iteration of the project saw Debian deployed in 2006. But a more predictable update cycle was required and, with a policy of tendering for new hardware suppliers every four years, the promise of ongoing support for a wider range of devices. So, in 2009, the city switched to Kubuntu, a flavour of Ubuntu. With the need to sustain political backing throughout the process, blogs and newsletters were used to keep stakeholders up-to-date, while explaining the change in platform to users and support staff. Forums were set up to enable stakeholders to voice their concerns and ask questions. Processes were established to manage user requirements, develop new LiMux releases and test them before roll-out to user workstations.

Results

By the end of 2012, the LiMux project had reached its main goal: to migrate 12,000 workstations to Linux (a deployment now numbering 14,000 PCs).
The switch from from proprietary software to open source has saved the city more than €10 million – a figure that accounts for both the hire of external companies to implement solutions and the internal man-hours the city has invested in management, training and testing. By 2012, €6.8 million had been saved on Microsoft licensing alone.
By August 2013, the cost of the entire project had reached €23 million, compared with an estimated €34 million just to upgrade to Windows 7 and new versions of Microsoft Office.
According to Peter Hofmann, project manager for the City of Munich; “The LiMux/open source project was a long and iterative one, but after a few years of running such a large Linux base, we realised Ubuntu was the platform that could satisfy our requirements best. By combining the low costs and freedom of open source software with ongoing support for the hardware and applications we need, it was one of the critical elements to the success of this project. Most important was the backing of our politicians throughout the project.”
Insights Ubuntu
[Read More...]


0 Jalan Panjang Menggunakan Ubuntu



Sampai hari ini saya menggunakan Ubuntu ternyata udah berlalu dalam rentang waktu yang cukup lama. Meskipun awalnya bukan orang yang menggunakan ubuntu, tapi akhirnya saya jatuh hati pada platform yang satu ini.

Masih ingat dulu saat-saat awal memilih sistem berbasis ubuntu ini banyak dan cukup sering ganti-ganti sistem. Tapi itu dulu :) sekarang udah kaga ganti-ganti lagi. Paling juga upgrade ke versi yang lebih baru.

Kenapa milih ubuntu? Kenapa yah? Karena saya merasa lebih nyaman menggunakannya. Ubuntu, meskipun berbasis linux tetapi tidaklah sulit untuk dipahami. Masih lebih serem fikiran orang tentang rumitnya menggunakan linux. Aw.. emang serem ya?

Sebenernya sih dari pemantauan dan pengamatan serta penyelidikan pribadi, saat ini linux jauh lebih mudah jika dibandingkan linux pada generasi awal.

Jadi ingat lagi waktu dulu nyoba linux dari temen di Jepang, yang installasinya masih sangat primitif. Bahkan setelah berhasil menginstall-pun masih berasa bingung mau ngapain. Ngeliatin layar hitam dengan kursor putih? wkwkwkwk..

Bayangan waktu itu adalah "Coba kalau linux ini telah seindah windows 9x ataupun sistem operasinya apple." Hahaha.. bagaimana tidak? untuk menjalankan xwindow (antar berbasis grafik) pun masih harus menjalankan perintah berbasis text di terminal.

Jadi, inilah linux yang telah banyak mengalami perkembangan dari waktu kewaktu. Intinya adalah, jangan takut untuk mencoba menggunakan linux sebelum kita pernah mencobanya dan belajar memahami.

[Read More...]


0 Step by Step Crimping on RJ45



This post originally from wikihow on How to Crimping RJ45.
RJ-45 connectors are normally used in telephone and network cables. Occasionally they are used for serial network connections. When the RJ-45 connectors first came into use, they were primarily used for telephones. The great advances in technology created a need for another size connector and the RJ-45 was adapted to fit. Today there are 2 different RJ-45 connector sizes available, 1 for Cat 5 cable and 1 for Cat 6 cable. The user has to make sure they have the one suited to their job. The easiest way to tell them apart is to compare them side by side. The Cat 6 connector is larger than the Cat 5 connector. Below are instructions for crimping RJ-45 connectors to a cable.

  1. Crimp Rj45 Step 1 Version 2.jpg
    1
    Purchase your cable and your RJ-45 connectors. Most ethernet cable is sold on spools of varying lengths, so you might have to measure and cut the amount you need when you get home.
  2. Crimp Rj45 Step 2 Version 2.jpg
    2
    Strip 1 to 2 inches (2.5 to 5.1 cm) of the outer skin at the end of the cable wire by making a shallow cut in the skin with a utility knife. Run the knife around the cable, and the jacket should slide off easily. There will be 4 pairs of twisted wires exposed, each of them a different color or color combination.
    • Orange-white striped and solid orange
      Crimp Rj45 Step 2Bullet1 Version 2.jpg
    • Green-white striped and solid green
      Crimp Rj45 Step 2Bullet2 Version 2.jpg
    • Blue-white striped and solid blue
      Crimp Rj45 Step 2Bullet3 Version 2.jpg
    • Brown-white striped and solid brown
      Crimp Rj45 Step 2Bullet4 Version 2.jpg
  3. Crimp Rj45 Step 3 Version 2.jpg
    3
    Fold each pair of wires backwards to expose the core of the cable.
  4. Crimp Rj45 Step 4 Version 2.jpg
    4
    Cut off the core and discard.
  5. Crimp Rj45 Step 5 Version 2.jpg
    5
    Straighten the twisted wires using 2 pair of tweezers. Grasp a wire beneath a bend with 1 pair of tweezers, and use the other pair to gently straighten the bend. The straighter your wires, the easier your job will be.
  6. Crimp Rj45 Step 6 Version 2.jpg
    6
    Arrange the untwisted wires in a row, placing them into the position, running from right to left, in which they will go into the RJ-45 connector:
    • Orange with a white stripe
      Crimp Rj45 Step 6Bullet1 Version 2.jpg
    • Orange
      Crimp Rj45 Step 6Bullet2 Version 2.jpg
    • Green with a white stripe
      Crimp Rj45 Step 6Bullet3 Version 2.jpg
    • Blue
      Crimp Rj45 Step 6Bullet4 Version 2.jpg
    • Blue with a white strip
      Crimp Rj45 Step 6Bullet5 Version 2.jpg
    • Green
      Crimp Rj45 Step 6Bullet6 Version 2.jpg
    • Brown with a white stripe
      Crimp Rj45 Step 6Bullet7 Version 2.jpg
    • Brown
      Crimp Rj45 Step 6Bullet8 Version 2.jpg
  7. Crimp Rj45 Step 7 Version 2.jpg
    7
    Trim the untwisted wires to a suitable length by holding the RJ-45 connector next to the wires. The insulation on the cable should be just inside the bottom of the RJ-45 connector. The wires should be trimmed so that they line up evenly with the top of the RJ-45 connector.
    • Trim the wires in small increments, checking frequently to ensure a correct fit. It's better to cut the untwisted wires a few times than have to go back and start all over again because you trimmed off too much.
      Crimp Rj45 Step 7Bullet1 Version 2.jpg
  8. Crimp Rj45 Step 8 Version 2.jpg
    8
    Insert the wires into the RJ-45 connector, making sure that they stay aligned and each color goes into its appropriate channel. Make sure that each wire goes all the way to the top of the RJ-45 connector. If you don't make these checks, you will find that your newly crimped RJ-45 connector is useless.
  9. Crimp Rj45 Step 9 Version 2.jpg
    9
    Use the crimping tool to crimp the RJ-45 connector to the cable by pressing the jacket and cable into the connector so that the wedge at the bottom of the connector is pressed into the jacket. Recrimp the cable once more to ensure proper connection.
  10. Crimp Rj45 Step 10 Version 2.jpg
    10
    Follow the instructions above to crimp an RJ-45 connector to the opposite end of the cable.
  11. Crimp Rj45 Step 11 Version 2.jpg
    11
    Use a cable tester to assure that your cable is working properly when both ends are crimped.
[Read More...]


0 New Development Release OpenSUSE 13.2 RC1



The openSUSE project is a community program sponsored by Novell. Promoting the use of Linux verywhere, this program provides free, easy access to openSUSE, a complete Linux distribution. 

The openSUSE project has three main goals: make openSUSE the easiest Linux for anyone to obtain and the most widely used Linux distribution; leverage open source collaboration to make openSUSE the world's most usable Linux distribution and desktop environment for new and experienced Linux users; dramatically simplify and open the development and packaging processes to make openSUSE the platform of choice for Linux developers and software vendors.

Development Release OpenSUSE 13.2 RC1

Kostas Koudaras has announced the availability of the first release candidate or openSUSE 13.2, the distribution's upcoming stable release scheduled for arrival in early November: 

"openSUSE 13.2 RC1 is baked and ready to be served. The beta release was a blast with almost 10,000 downloads. The community responded to the call and we had lots of eyes looking for bugs in openSUSE 13.2. Many of them have been already squashed and openSUSE 13.2 release candidate 1 is here to prove it. But don't fear the boredom, there are more things to test and enjoy than just bug fixes; the release candidate also brings important updates to the desktop experience.

This release includes GNOME 3.14 which brings new animations, better handling of WiFi hotspots, improvements in some applications like Weather and Photos and much more. Another highlight is the brand-new Firefox 32, with new HTTP cache for improved performance and public key pinning support."
Other Related News
• 2014-10-09: Development Release: openSUSE 13.2 RC1
 • 2014-09-22: Development Release: openSUSE 13.2 Beta 1
 • 2014-05-21: Distribution Release: openSUSE 13.1.1 "Edu Li-f-e MATE"
 • 2014-03-20: Development Release: openSUSE 13.2 Milestone 0
 • 2013-12-18: Distribution Release: openSUSE 13.1 "Education Li-f-e"
 • 2013-11-19: Distribution Release: openSUSE 13.1


Download (mirrors): 
OpenSUSE-13.2-KDE-Live-Build0019-x86_64.iso (912MB, MD5torrent), 
OpenSUSE-13.2-GNOME-Live-Build0019-x86_64.iso (908MB, MD5torrent).
[Read More...]


0 Hot! Development Release: FreeBSD 10.1-BETA3



FreeBSD is a UNIX-like operating system for the i386, amd64, IA-64, arm, MIPS, powerpc, ppc64, PC-98 and UltraSPARC platforms based on U.C. Berkeley's "4.4BSD-Lite" release, with some "4.4BSD-Lite2" enhancements. 
It is also based indirectly on William Jolitz's port of U.C. Berkeley's "Net/2" to the i386, known as "386BSD", though very little of the 386BSD code remains. FreeBSD is used by companies, Internet Service Providers, researchers, computer professionals, students and home users all over the world in their work, education and recreation. 

FreeBSD comes with over 20,000 packages (pre-compiled software that is bundled for easy installation), covering a wide range of areas: from server software, databases and web servers, to desktop software, games, web browsers and business software - all free and easy to install.

New Development Release

Glen Barber has announced the availability of the third beta of FreeBSD 10.1: "The second beta build of the 10.1-RELEASE release cycle is now available on the FTP servers for the amd64, armv6, i386, ia64, powerpc, powerpc64 and sparc64 architectures. 

Changes between 10.1-BETA2 and 10.1-BETA3 include : 

  • support for serial and null console has been added to the UEFI boot loader
  • a potential panic triggered by referencing a device that has been renamed has been fixed in the cam(4) subsystem
  • OpenPAM has been updated to the Ourouparia (20140912) release
  • new sysctls have been added to vt(4) to enable or disable potentially dangerous key combinations (such as reboot, halt, and break to debugger)
  • the mkimg(1) utility has been updated to allow creating empty partition entries...." 

 Download: 
Recent Related News

[Read More...]


 

Blog Archive

Categories

Android (1) Aple Mac Review and News (8) Bench (1) Book (1) Curhat (1) Desktop (1) Drupal (4) Gadget (9) Games (5) Internet (7) Linux (185) Multimedia (10) News (112) Other (3) Outdoor (2) Review (7) Speaker (2) Tips (187) Ubuntu (140)
Tukar Link -

Return to top of page Copyright © 2010 | Platinum Theme Converted into Blogger Template by HackTutors